Castellano

diumenge, 21 de juliol del 2013

Diferències entre grups sanguinis, per què no podem barrejar sang?



En els darrers dies ens han bombardejat amb el fet que als hospitals es necessita sang i si bé és cert que a ningú li fa gràcia que li punxin amb agulles a vegades és necessari.

Per això avui hem pensat que valia la pena fer un “kit-kat” i parlar d’això. La sang és aquest líquid vermell que ens fa córrer el cor per dins del cos. Aparentment tota és igual, però si agafem un microscopi ens podem adonar que l’evolució ens ha portat a obtenir diferents tipus que coneixem a grosso modo, com els grups A,B,AB i 0. 

Perquè no podem barrejar sang?
Seria fàcil d’explicar si separéssim els grups sanguinis per colors...Imaginem que cada cos, està acostumat a funcionar amb un color, per exemple, el A és blau,  el B és groc i l’AB és verd, (barreja de blau i groc).
Les persones que son A (blau) estan acostumades a funcionar només amb blau! I per tant si se’ls hi posa groc deixen de fer-ho perquè passen a contenir verd! Per tant sí que poden acceptar blau però no groc. I el mateix passa amb el groc i se li posa blau! Però què passa amb el 0?

El 0 és el que anomenen “universal”, perquè? Perquè correspondria al color transparent. Què passa si al verd li afegim incolor? O al blau? Que segueix sent verd o blau, no? El mateix passa amb tots els altres colors! Però és clar, és evident que no li podem afegir cap color a un cos que està treballant amb transparent! 

Per això son tan buscats aquest donants, perquè poden donar a tothom tenint present que només poden rebre d’ells mateixos, sense barreges que valguin.

I vosaltres, ja sabeu de quin grup sou?

2 comentaris:

  1. Fantàstica explicació! La primera vegada que vaig donar sang tenia 20 anys i en vaig donar unes quantes vegades, després entre embarassos i petites intervencions ho vaig descuidar. Jo sóc 0 negatiu i fa un parell d'anys vaig necessitar sang, em va salvar la vida. Estic molt agraïda. Per això en vaig anar a donar. Cal que tots siguem conscients de com n'és d'important. Gràcies per aquesta entrada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per oferir-nos la teva experiència Àngela :)

      Elimina