Castellano

divendres, 4 de gener del 2013

Manual del bon plantador (2a part)


Com diuen que el promès és deute avui us explicaré la segona part del Manual del bon plantador, que vaig titular: “com ho faig ara per plantar-lo?”.

Ara que ja coneixes  el més bàsic i has perdut la por  t’explicaré com fer-ho per plantar un arbre. És el moment de tenir clar una sèrie de requisits per tenir èxit durant la plantada. 

1.- Primer de tot, fes un clot amb eines adients (magalla, magalló,..) ja que ha de quedar prou profund perquè tot el gruix de terra que porta el test quedi ben enfonsat. 

2.- MODEL BOSSA: Un cop has tret únicament el test de plàstic (conservant el de fibres vegetals intacte) i col·locat delicadament el teu arbre al seu nou lloc cobreix  el que quedi del forat amb la mateixa terra que has tret per fer-hi el clot. És important que NO utilitzis terra de compra ni afegeixis cap tipus de fertilitzant perquè els animals de la zona poden remoure la terra i arrencar la teva plantada. 
2.- MODEL SAC: Col·loca delicadament el teu arbre al seu nou lloc conservant i sense treure el test de fibres vegetals i cobreix  el que quedi del forat amb la mateixa terra que has tret per fer-hi el clot. És important que NO utilitzis terra de compra ni afegeixis cap tipus de fertilitzant perquè els animals de la zona poden remoure la terra i arrencar la teva plantada.

3.- Un cop hagis compactat la terra perquè no quedin espais amb aire a l’interior del forat fes una mica d’embassament donant forma a la darrera capa de terra i col·loca les pedretes que trobaràs entre els dos testos(en el cas del MODEL BOSSA o buscant-les pel voltant) per crear una espècie de presa. Això ajudarà a que la terra remoguda no marxi amb les primeres pluges i l’aigua es mantingui per més temps. També t’ajudarà a localitzar-lo per una futura visita! El més important: Rega’l força i comprova que l’embassament funciona.

4.- Tenint present que la millor època de plantació forestal és la tardor no sempre podem portar-la a terme en aquestes dates.  Recorda, doncs, que serà important que vagis a visitar-lo si plantes en època de poca pluja o apareix un període de sequera imprevist. Cal que tinguis present que hi ha un període d’adaptació que canvia depenent de l’arbre que plantem i que acostuma a ser de dos anys. El període més crític és durant la primera sequera, que coincideix majoritàriament amb  el primer cicle estival.

Ara ja coneixes tots els secrets per tenir èxit en la teva plantada. Aprofita-ho!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada